Tijdens het overleg van de Raad van 27 mei jl. zijn de Europese ministers van Buitenlandse zaken het niet eens geworden over een versoepeling van het Europees wapenembargo. Het water tussen de voorstanders en de tegenstanders bleek te diep. Volgens de voorstanders zou de dreiging van wapenleveringen druk leggen op het regime van Bashar Hafez al-Assad: de troepen van Assad moeten de meest elementaire regels van het internationaal recht respecteren en onderhandelingen voeren met de oppositie, zoniet zullen de Europese lidstaten en de Verenigde Staten het niet nalaten om de oppositie te bewapenen. Een ander argument dat vaak wordt ingeroepen om de rebellen te bewapenen is dat het Westen niet langer outer toeschouwer kan blijven van het bloedbad in Syrië…

L’article “Wapenleveringen aan Syrië: praktische & juridische beschouwingen ” est consultable ci-dessous, de la page 44 à 49.

Il a été publié en octobre 2013, dans le numéro 167 de Wereldbeeld, la revue trimestrielle de l’association flamande pour les Nations unies.